Bespreking

Strip Review: Storm Hommages

Ter ere van 45 jaar Storm brengt Uitgeverij L een fijn album uit met Storm Hommages met potentie voor de toekomst van de reeks.

Storm Hommages

Sinds 1975 is de strip rond astronaut Storm en zijn metgezellen Roodhaar en Nomad een van de populairste stripreeksen van Nederland. De strip kende talloze hoogtepunten in de periode dat schrijver Martin Lodewijk en de Britse tekenaar en schilder Don Lawrence de verhalen maakten. Hun unieke science fiction avonturen met geschilderde tekeningen, die geïnspireerd waren door klassiek-historische schilderijen, vormden een onweerstaanbaar contrast.

Toen Don Lawrence in 2003 overleed, was het nog maar de vraag of de reeks zonder hem verder kon. In de tussentijd hadden Martin Lodewijk en en een andere Nederlandse striplegende Dick Matena in een 3 delige spin-off al wat proefgedraaid. De delen met ‘De Kronieken van de Tussentijd’ waren verdienstelijk, maar minder populair door de afwijkende eigen tekenstijl van Matena.

Pas in 2007 werd in het duo Romano Molenaar als tekenaar en Jorg de Vos als inkleurder een goede vervanger van Lawrence gevonden en kon de hoofdreeks worden voortgezet met deel 23 van De Kronieken van Pandarve. Hun tekeningen konden zich niet volledig meten met het werk van Lawrence, maar het geheel was van hoge kwaliteit en vooral de inkleuring van De Vos zorgde voor het juiste ‘Storm-gevoel’.

Deze samenwerking leverde een aantal aardige verhalen op, die aanvankelijk nog door Martin Lodewijk werden geschreven en later door Jorg de Vos en Rob van Bavel.

Onder scenarist Van Bavel schoven de science fiction verhalen met fantasy elementen meer op richting het fantasy genre en werd het inkleurwerk na het stoppen van De Vos overgedragen aan studio Digikore. Deze verschuivingen leverden in de laatste delen toch wat kwaliteitsverlies op. (zie ook onze recensies van deel 30, 31 en 32)

 

De Poort naar Elders

Maar nu is er dus een album met korte Storm hommages en dat is verrassend leuk! Een aantal stripmakers kreeg de vrije hand om hun eigen korte Storm verhaal te maken. Daarnaast is er in het album ook een nog ongepubliceerd verhaal van Lodewijk, Molenaar en De Vos opgenomen.

Storm Hommages

Storm door Martin Lodewijk, Romano Molenaar en Jorg de Vos.

De Poort naar Elders was ooit bedoeld als een volledig verhaal, maar werd door omstandigheden nooit verder voltooid dan de eerste 10 pagina’s. Voor deze gelegenheid maakte het drietal nog twee extra pagina’s om er een min of meer afgerond kortverhaal van te maken. En wat een prettig weerzien is dit verhaal. Martin Lodewijk trakteert ons nog eens op een intrigerende science fiction premisse met een vrachtwagen die van binnen groter is dan van buiten en die via portalen de tijdruimte doorkruist. Jorg de Vos laat nog eens zien dat zijn palet qua kleuren een stuk verfijnder is dan het schreeuwende palet van studio Digikore.

 

De Storm hommages

De andere hommages in dit album zijn ook de moeite waard.

Storm door Fred de Heij

Fred de Heij steekt in zijn hommage de draak met de fantasy verhalen en laat Storm en Roodhaar als hitsige pubers opdraven in een variant op Hans en Grietje in een fraai geschilderd sprookje. Kenny Rubenis, Kim Duchateau en Gerben Valkema kiezen voor een meer humoristische aanpak en laten allerlei Storm tropes voorbijkomen, zoals de woordspelerige plaatsnamen, de onverbrekelijke band tussen de hoofdpersonages en de domheid van aartsvijand Marduk. Robbert Damen levert een aardig kort avontuur rondom een oude kroon.

Storm door Kim Duchateau

Het is ook fijn om de Storm van Dick Matena nog een keer terug te zien. Hij laat schepper Don Lawrence opduiken om een invasie van buitenaardse wezens af te slaan. Het zou erg leuk zijn als Matena en Martin Lodewijk samen nog een keer het onvoltooide Storm verhaal De Sterrenvreter zouden afronden, wellicht ook met een kort verhaal.

Grootste verrassing in dit album is het verhaal van scenarist Noel Ummels en tekenaar Przemyslaw Klosin. Ummels verzint een interessant science fiction plot over klonen en weet dat het gekibbel en het geflirt tussen de hoofdpersonen een belangrijk onderdeel vormt van de klassieke verhalen. Klosin durft met zijn tekenwerk wat af te wijken van de stijl van Don Lawrence. Zijn hoofdpersonages hadden iets meer op de huidige Storm en Roodhaar mogen lijken,  maar hij biedt met zijn eigen realistische tekenwerk een heel erg aantrekkelijk alternatief, dat enigszins doet denken aan het werk van science fiction grootmeester Moebius. Deze hommage vangt in vier pagina’s precies de juiste sfeer van een goed Storm verhaal.

 

Conclusie

Dit album met hommages is zonder twijfel het beste Storm album van de laatste jaren. De verschillende varianten van Storm laten zien dat ook er allerlei inspirerende mogelijkheden zijn voor de toekomst van de reeks.

Mocht Jorg de Vos zijn schilderskwast weer op willen pakken, dan zou dat bijvoorbeeld een forse kwaliteitssprong betekenen voor het inkleurwerk. Misschien moet ook de balans tussen fantasy en science fiction in de huidige reeks nog eens worden bekeken. De verhalen in dit album, die een science fiction uitgangspunt hebben en waarbij de fantasy monsters een meer ondergeschikte rol spelen, blijken toch het meeste ‘Storm-gevoel’ uit te stralen.

Tenslotte laat het verhaal van Noel Ummels en Przemyslaw Klosin zien dat een Storm verhaal met de juiste ingrediënten ook een fantastisch resultaat kan hebben met een tekenstijl die iets afwijkt van de huidige. Een langer verhaal van deze twee makers zou wel eens een interessant experiment kunnen zijn dat ook internationaal hoge ogen kan gooien, desnoods in een losstaand buitenreeks album.

Lees meer!

8

Tekeningen

8.0/10

Verhalen

8.0/10

Kleuren

8.0/10

Pros

  • Beste Storm album van de laatste jaren
  • Fijn weerzien met Martin Lodwijk, Jorg de Vos en Dick Matena
  • Fraaie bijdrage van Noel Ummels en Przemyslaw Klosin
Back to top button