Bespreking

Anime Review: Darling in the Franxx

Science Fiction, een mysterieuze vijand, Mecha Robots, tienerliefde en een vleugje sex; de Anime serie Darling in the Franxx heeft het allemaal. Maar vormen al deze ingrediënten samen ook een lekker gerecht?

darling in the franxx

In 24 afleveringen vertelt de anime serie Darling in the Franxx het verhaal van een groep tieners, die Mecha Robots besturen. Ze bestrijden de zogenaamde Klaxosaurs, die zich in het binnenste van de aarde ophouden en de laatste vestigingen van de mensheid willen vernietigen.

Een van de sterke punten van de serie is dat dit in het begin gewoon als een gegeven wordt beschouwd. De achtergronden worden niet meteen uitgelegd, waardoor de kijker meteen in alle actie terechtkomt. De verschillende mysteries die in de eerste afleveringen worden geïntroduceerd, zorgen ervoor dat je nieuwsgierig blijft naar de volgende afleveringen.

In de eerste afleveringen maken we kennis met de verschillende leden van het team. We leren dat de Robots, die ‘Franxx’ worden genoemd, altijd worden bestuurd door een koppel, een jongen en een meisje. In zo’n Franxx wordt een mentale koppeling tussen de twee bestuurders gemaakt en op die manier komt de mecha tot leven.  Wie zich bij anime met Mecha’s altijd afvraagt hoe zo’n robot nu precies bestuurd wordt, heeft er in deze serie een nieuwe uitdaging bij. Maar hoewel we er in een latere aflevering wat meer over te weten komen, maakt de precieze werking voor de plot niet zoveel uit.

In iedere aflevering van Darling in the Franxx bevechten de megarobots de mysterieuze vijandige Klaxosaurussen, die op hun beurt steeds groter en vijandiger worden. Naast deze gevechten volgen we de belevenissen van de hoofdfiguren, de jongen Hiro en het meisje met de codenaam Zero 2.  Ze hebben beide een probleem.  Hiro heeft als enige uit het team geen partner en komt dus niet in aanmerking om een Franxx te besturen. Zero 2 komt uit een ander team en heeft het probleem dat elke partner met wie zij een Franxx bestuurt, komt te overlijden. Nu ja, we verraden niet al teveel als we verklappen dat zij uiteindelijk een goed duo zullen vormen en zij samen de sterkste Mecha ‘Strelizia’ gaan besturen.

Naast Hiro en Zero 2 volgen we ook de rest van het team. Het zijn allemaal nog kinderen, die langzaam in hun puberteit beginnen te komen. In het begin vinden ze het nog gewoon dat ze samen met een partner van het andere geslacht een Franxx besturen. Maar die vanzelfsprekendheid verdwijnt als pubergevoelens als liefde en jaloezie beginnen op te spelen. Daardoor veranderen de relaties binnen het team en dreigt het uit elkaar te vallen. Ook beginnen de teamleden zich af te vragen hoe ze in hun situatie terecht zijn gekomen.  Ze hebben geen ouders en worden gezamenlijk opgevoed door een nanny. Ze worden om mysterieuze redenen afgeschermd van de buitenwereld.

Samen met de kinderen wordt ook de kijker nieuwsgierig naar de geheimen, zeker als we merken dat de kinderen altijd worden geobserveerd en door hun begeleiders beschouwd worden als een experiment. We zullen er hier niet verder op ingaan, omdat het juist de mysteries zijn, die ervoor zorgen dat je verder kijkt.

De eerste circa tien afleveringen van Darling in the Franxx staan met name in het teken van de relatie tussen Hiro en Zero 2. Hoewel de kijker al in de eerste afleveringen aanvoelt waar het heengaat, worden allerlei obstakels opgeworpen om hun relatie te laten mislukken. De obstakels worden overwonnen, maar het blijft onduidelijk waarom die twee nou eigenlijk tot elkaar worden aangetrokken. In ellenlange zich steeds herhalende fragmenten verklaren ze elkaar emotioneel de liefde, maar naast al dat geklets, zien we in hun dagelijkse handelingen niet veel wat op echte liefde voor elkaar wijst. In deze serie wordt een soort geïdealiseerde tienerliefde uitgebeeld, waarin het samen één worden het allerhoogste romantisch haalbare doel is. Wat dat ook precies mag betekenen.

Darling in the Franxx

Dit samen één worden, komt op allerlei manieren in de serie terug. Dit zie je met name in de methode waarop de Mecha’s door koppels moeten worden bestuurd, maar ook in de manier waarop de vijand met elkaar communiceert.

Natuurlijk verwijst het één worden ook naar sex. Al in de eerste aflevering zien we dat de koppels in de stuurcabines een wel heel absurde positie ten opzichte van elkaar moeten innemen om de robots te kunnen besturen. Je mag het ook gerust een standje innemen noemen.

In een latere aflevering komen we te weten dat nieuwe kinderen in deze wereld niet meer op de natuurlijke manier verwekt worden. Als de tieners daar achter komen, is het hek van de dam. Niet zozeer dat ze sex willen overigens. Ze willen opeens allemaal kinderen! Niet alleen het zogenaamde één worden met de partner, maar ook op natuurlijke wijze kinderen krijgen wordt hun ultieme doel. Het is duidelijk dat de makers van de serie niet veel op hebben met nieuwe technologie. Hun traditionele denkbeelden worden er uiteindelijk bij de kijkers langdurig ingewreven.

Even denk je dat er nog wat relativering mogelijk is, als er een gay karakter opduikt. Maar de makers lopen hiermee helemaal vast, als alle andere teamleden op een gegeven moment kinderen beginnen te krijgen. Dit volgens de makers ultieme geluk is uiteraard niet weggelegd voor het gay karakter, dat op de achtergrond nog iets anders nuttigs te doen krijgt. Het is nogal gênant allemaal.

Dit geldt voor veel verhaallijnen in Darling in the Franxx. Het lijkt wel of er van tevoren niet goed is nagedacht over de spreiding en het tempo. Eerst worden we tien afleveringen bezig gehouden met de relatie tussen Hiro en Zero 2, waarvan we al meteen wisten hoe het zou eindigen. Pas op het moment dat we denken dat er niets meer gebeurt met de mysteries op de achtergrond, krijgen we een paar afleveringen met flink wat hints en spannende gevechten. We beginnen er dan weer zin in te krijgen, maar op dat moment zakt het tempo weer in en volgen een aantal afleveringen zonder gevechten en met meer ruimte voor karakterontwikkelingen.

Op het moment dat we juist weer meer interesse hebben gekregen in de karakters, volgen er twee afleveringen, waarin alle resterende mysteries uit de afgelopen 20 afleveringen in een moordend tempo uit de doeken worden gedaan. Deze onthullingen zijn best de moeite waard, maar door het gigantische tempo moet je je best doen om alles goed te kunnen volgen. Bovenal wordt er dan zoveel onthuld, dat er eigenlijk geen ruimte is om het op je in te laten werken. Emotioneel slaat de serie hierdoor dood.  De serie was er veel beter van geworden als de hele backstory in een meer gelijkmatig tempo over de serie was verspreid.

Tot overmaat van ramp voegen de makers na deze conclusie nog 4 aflevering toe met nieuwe ontwikkelingen, waarmee je ook een heel seizoen had kunnen vullen. Het team gaat dan nog even de ruimte in om de laatste losse eindjes aan elkaar te knopen. Het verhaal van Darling in the Franxx wordt dan zo onsamenhangend, gênant, grotesk en hysterisch dat je als kijker blij bent dat je het einde hebt gehaald.

Als we iets positiefs over deze serie moeten zeggen, is dat de animatie zelf erg sterk is. Het kleurgebruik is erg mooi. Het ontwerp van de werelden, de ruimteschepen en de karakters is een beetje abstract van aard en daardoor krijgt het geheel een mysterieuze uitstraling.  Deze mooie uitstraling en alle raadselachtige gebeurtenissen zorgen er uiteindelijk voor dat je gemakkelijk door de eerste helft van de afleveringen heen komt.  Daarna stort het hele bouwwerk in elkaar, ondanks dat de ontrafeling van het centrale mysterie rond de Klaxosaurs best interessant is.

Darling in the Franxx is als een gerecht, waarvan de ingrediënten afzonderlijk lekker smaken en het recept er veelbelovend uitziet, maar waarvan de bereiding uiteindelijk totaal is mislukt.

Darling in the Franxx is op dit moment in Nederland te bekijken via animatieplatform Crunchyroll in de originele Japanse versie met Engelse ondertiteling.

Lees meer!

5.3

Animatie

8.5/10

Verhaal

2.0/10

Pros

  • Fraaie animatie
  • Mooi kleurgebruik

Cons

  • Op zichzelf interessante verhaalelementen worden bar slecht gedoseerd over de serie
  • De laatste paar afleveringen zijn tergend absurd en hysterisch
  • De hier geidealiseerde tienerliefde werkt uiteindelijk op de lachspieren
Back to top button